Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu dün, Türkiye'ye yönelik 2012-2015 yıllarını kapsayacak yeni bir Dünya Bankası Ülke Ortaklık Stratejisini (CPS) görüşerek kabul etti. Bu strateji çerçevesinde, 4 yıllık dönem için Türk hükümeti tarafından yürütülen programların ya da Türk hükümetinin üstlendiği garantilere yönelik olarak azami 4,45 milyar dolara kadar finansman sağlanması öngörülüyor.
Strateji buna ek olarak, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) tarafından sağlanan özel sektör yatırımlarına yönelik kredi ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) tarafından ticari olmayan risklere karşı verilen garantilerin finansmanını da içeriyor.
Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, ortaklık stratejisinin, Türk hükümetinin 9'uncu Kalkınma Planı ve 2012-2014 Orta Vadeli Programın belirlediği kalkınma ve reform planını desteklemeyi hedeflediği belirtilerek, hızlı, kapsamlı ve sürdürülebilir büyüme ile Türkiye'nin 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine destek olmak amacını taşıdığı vurgulandı.
Açıklamada, bu ortaklık stratejisinin Türkiye için öncelikli üç hedefinin, rekabet ve istihdam olanaklarını artırmak, kamu hizmetlerini ve fırsat eşitliğini geliştirmek, sürdürülebilir kalkınmayı üst seviyelere taşımak olduğu ifade edildi.
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu ayrıca Türkiye için 600 milyon dolar tutarındaki Üçüncü Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Sektörü Kalkınma Politikası Kredisini (ESES-DPL 3) de onayladı.